Fysiotherapie als vangnet tijdens de lockdown

 In Nieuws

Fysiotherapie vóór de operatie “Fit erin, fit eruit”

“Hoe fit kom ik uit mijn operatie?” Dit is een vraag die iedereen zich af zal vragen op een gegeven moment voor een operatie. Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Dit is onder andere afhankelijk van de zwaarte van de operatie. Maar ook de fysieke fitheid van degene die de operatie ondergaat is bepalend voor de fitheid ná de ingreep. “Fit er in, fit eruit”, zegt fysiotherapeut Niels van der Bij. “Mensen die een operatie moeten ondergaan, zoals bij een nieuwe heup-operatie, adviseren we een fysiotherapeutische screening te ondergaan vóór de operatie. Een goede conditie vóór de operatie helpt namelijk om sneller te herstellen ná de operatie. Wanneer we inschatten dat iemand een verhoogd risico op vertraagd herstel heeft, dan gaan we met deze mensen trainen om ze zo fit mogelijk de operatie in te krijgen”, vertelt Niels. “Wanneer er geen verhoogd risico op vertraagd herstel is dan leren we ze oefeningen aan die ze zelfstandig kunnen doen na de operatie. Leren lopen met krukken en dergelijke kan daar ook bij horen”. Een pre-operatieve screening is geschikt voor iedereen die geopereerd moet worden aan schouder, elleboog, pols, heup, knie of enkel. Het beste is om de screening zo vroeg mogelijk te laten uitvoeren, bij voorkeur zes weken voorafgaand aan de operatie.

Nu de wachtlijsten van de ziekenhuizen oplopen, moeten mensen langer wachten tot ze geopereerd kunnen worden en door de coronamaatregelen neemt de conditie van mensen nog sneller af. Men komt minder buiten en de sportfaciliteiten liggen grotendeels stil. Een schone taak voor de fysiotherapie om in deze tijd mensen te begeleiden tot ze geopereerd gaan worden.

Vangnet voor alternatieve zorg

Sinds 15 december jl. zijn alle praktijken voor alternatieve therapieën gesloten. Osteopaten, chiropractoren, acupuncturisten en massagetherapeuten moeten hun cliënten momenteel ‘nee’ verkopen. Shiatsu- en massagetherapeut Niels Schuit, van Massagetherapieplus, werkzaam binnen Gezondheidscentrum Het Want, heeft op deze manier al heel wat mensen teleur moeten stellen.

Hij heeft in de tussentijd andere werkzaamheden opgepakt zodat hij de lockdown wel door kan komen. Online heeft hij zo nu en dan contact met zijn cliënten en een deel van zijn klanten zijn nu tijdelijk ondergebracht bij de fysiotherapie van Gezondheidscentrum Het Want. Hij werkt al jaren samen met de fysiotherapie binnen Gezondheidscentrum Het Want en daar hebben beide praktijken voordeel van. Zo worden patiënten van de fysiotherapie doorverwezen naar de massagetherapie en omgekeerd, om de beste zorg te kunnen garanderen.

“Wanneer je last hebt van je rug of nek kan je wachten tot je chiropractor, osteopaat of masseur weer uit de lockdown komt, maar je kan toch ook eens kijken wat fysiotherapie of manueeltherapie voor je kan doen? Zodra de lockdown voorbij is zie ik je graag weer terug”, zegt Niels.

 

revalidatie