Duizeligheid

Wanneer mensen aangeven last te hebben van draaiduizeligheid, dan gaat het in de meeste gevallen om korte aanvallen van deze duizelingen. De oorzaak van deze klachten komt meestal vanuit het evenwichtsorgaan. Ieder mens heeft twee evenwichtsorganen die achter het oor in de schedel zitten. Elk evenwichtsorgaan is opgebouwd uit drie kleine holle buisjes gevuld met vloeistof, die elk onder een andere hoek staan. Wanneer het hoofd draait, dan beweegt de vloeistof in de buisjes en zo registreren de hersenen de richting waarin het hoofd is gedraaid. In het geval van duizeligheid is er ‘gruis’ aanwezig in één van de bewuste buisjes waardoor het evenwichtsorgaan niet meer goed werkt. Door het hoofd in een specifieke volgorde te draaien en te keren kan de gespecialiseerde fysiotherapeut het gruis uit het buisje manoeuvreren. Meestal zijn de klachten na 4 behandelingen verholpen.

Ook andere vormen van duizeligheid worden doorgaans effectief behandeld met specifieke manuele verrichtingen en oefentherapie. Veel van de oefeningen lokken juist de duizeligheid uit, maar na een paar keer oefenen leren de hersenen hiermee omgaan en dempen ze het duizelende gevoel. De positieve ervaring doet de angst voor het opwekken van duizeligheid afnemen en zorgt ervoor dat men op den duur vaak zonder duizeligheid verder kunt.

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht. Vaak denkt men dat de hoofdpijn erbij hoort. Er is echter steeds meer bewijs dat fysiotherapie hier een zinvolle behandeling kan zijn. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn en het is belangrijk om erachter te komen welke soort hoofdpijn je hebt, zodat je weet wat de behandelopties zijn. Met name spanningshoofdpijn, hoofdpijn vanuit de nek en de hoofdpijn die ontstaat na een ongeval waarbij geen letsel aangetoond wordt zijn zeer goed te behandelen. Als lid van Hoofdpijn Netwerk Noord, blijft onze praktijk altijd goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen het onderzoeken en behandelen van hoofdpijnklachten.

Voor duizeligheid en hoofdpijn kunt u bij de volgende therapeut terecht:

Chat openen