WAT IS ONGEZONDE(WERK)STRESS EN WAT KUN JE HIER AAN DOEN?

 In Nieuws
Stress op het werk is in Nederland beroepsziekte nummer één. Hierdoor lopen jaarlijks meer dan een miljoen mensen het risico op lichamelijke, – en psychische klachten. Volgens de TNO ontstaat 36% van ziekteverzuim door (werk)stress. Dit kan zelfs leiden tot een burn-out. Werken we dan te veel? Nee! We laden te weinig op!
 
Wat is stress?
Stress is een ervaren onvermogen om een situatie aan te kunnen. Deze ervaring brengt het lichaam in een staat van paraatheid. Wanneer we ons in deze staat bevinden, maakt het lichaam stresshormonen aan en maakt zich gereed voor actie om de situatie aan te kunnen; de hartslag en ademhaling neemt toe, de spijsvertering wordt geremd en spieren worden geactiveerd. In de meeste gevallen is dit een positieve reactie van het lichaam. Bepaalde systemen in het lichaam worden door stresshormonen versterkt, terwijl andere systemen, die belangrijk zijn bij herstel, deels of volledig worden uitgeschakeld. Stress wordt uitgelokt door een stressor. Een stressor kan van alles zijn: een ingrijpende gebeurtenis, hoge werkdruk, kleine dagelijkse irritaties, etc.
 
Wanneer je langdurig stress ervaart, kan het lichaam minder goed herstellen en gebruikt het zijn reserves waardoor je langzaam uitgeput raakt. Dit wordt “ongezonde stress” genoemd en gaat vaak gepaard met lichamelijke klachten, zoals:
 
Spierpijn, hoofdpijn of rugpijn
Nek- en schouderpijn
Maag- en darmklachten
Slaapproblemen
Vermoeidheidsklachten
Verminderde weerstand
Spanningsklachten
 
Wat kun je hieraan doen?
Stress gerelateerde klachten herstellen meestal niet vanzelf, daar moet je actief iets aan doen. Het is belangrijk om te ontspannen en jezelf weer op te laden. Zoek iets waar jij energie van krijgt. Dit kan van alles zijn, zoals muziek luisteren, koken of bewegen in de natuur. Als het maar iets is wat bij jou past.
 
Als je lichamelijke klachten hebt zoals; een tinteling, kramp, stijfheid of pijn, dan wrijf of druk je vaak op de plek waar je last van hebt. Dit is een instinctieve reactie, je stimuleert hierdoor in zekere mate het functioneren van het lichaam. Wanneer deze handelingen een korte tijd herhaald worden, dan ontspannen de spieren, hersteld de conditie van het probleemgebied en kunnen bepaalde lichaamssystemen die zorgen voor herstel beter hun werk doen. Massagetherapie kan hierbij een uitkomst bieden.
 
Wat is Massagetherapie?
Massagetherapie is een behandelvorm waarbij lichamelijke klachten worden verholpen door middel van verschillende vormen van massage en mobilisaties gericht op jouw specifieke situatie. Massagetherapie wordt vaak toegepast bij het verminderen van ongezonde stress, pijnklachten en ter bevordering en ondersteuning van de gezondheid.
 
Vergoeding
Mogelijk dat je vanuit de zorgverzekeraar in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Kijk hiervoor in je polis onder het kopje alternatieve zorg bij Shiatsu. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden de behandelingen. Informeer daarom altijd zelf vooraf bij je zorgverzekeraar of deze de kosten (gedeeltelijk) vergoedt.
 
Afspraak
Herken jij je in de bovenstaande tekst? Via mijn website kun je direct een afspraak inplannen. Ik geloof dat veel pijnklachten ontstaan door spierspanning, wat op zijn beurt veroorzaakt wordt door stress (mentale druk).
 
Niels Schuit
Massagetherapieplus
Het Want 12, 8802PV Franeker
info@massagetherapieplus.nl