Sporters sneller op de been met osteopathie!
Sporten, de meeste mensen beleven hier veel plezier aan en kunnen niet zonder. Helaas lopen veel sporters enkel-, knie-, heup- of spierblessures op die het plezier behoorlijk in de weg kunnen staan. Tijdens mijn werk als sportmasseur heb ik deze blessures regelmatig behandeld, ook de langdurige. Ik heb me toen vaak afgevraagd waarom ze ondanks intensieve behandeling zo lang kunnen aanhouden en of het verstandig is om sporters elke week één of twee keer te manipuleren. Op zoek naar antwoorden kwam ik uiteindelijk bij de osteopathie terecht.
In mijn praktijk Osteopathie Richard Piersma kom ik veel mensen tegen bij wie het enkelgewricht en de spronggewrichten geen optimale bewegingsvrijheid hebben. Als osteopaat kijk ik naar de mens als geheel. Bij een enkelverzwikking onderzoek ik hoe de afzonderlijke botstukken van voet, enkel, kuitbeen, knie, heup, bekken, rug en schouders ten opzichte van elkaar bewegen. Hoe reageert de rest van het lichaam op de verminderde beweeglijkheid van de enkel? Daarnaast vraag ik naar de omgevingsfactoren en de ontstaansgeschiedenis van de verzwikking.
Als je tijdens het hardlopen wordt geconfronteerd met oneffenheden of onverwachte bewegingen, zullen de spieren zich bij een optimale beweeglijkheid sneller corrigeren. Mocht er desondanks toch een enkelverzwikking optreden, dan is het zaak om de impact ervan te verminderen. Wat ik in de praktijk regelmatig zie is dat mensen na een enkelverzwikking klachten houden. Ze kunnen de voet niet meer goed bewegen, deze mist soepelheid. Mijns inziens gebeurt dat, omdat de enkel na een verzwikking vaak alleen maar ingetapet wordt. Daarbij wordt de positie en functie van het sprongbeen (een botstuk van de voet dat in verbinding staat met het onderbeen) en de omgeving niet onderzocht. Een osteopaat kan deze positie en functie bij acute en chronische enkelklachten goed onderzoeken en behandelen. Hierdoor kan een voorspoedig herstel optreden. Ook kan een onschuldig lijkende enkelverzwikking zonder directe klachten, wanneer deze niet gecorrigeerd wordt, in een later stadium leiden tot een probleem in een andere regio. Hierdoor kunnen spierblessures ontstaan (o.a. kuiten, scheenbeen, hamstrings) of kun je rug- of schouderklachten ontwikkelen. Het kan er ook voor zorgen dat je totale houding verandert, waardoor de kans op nieuwe blessures vergroot wordt en je prestaties niet optimaal zullen zijn.
Preventief onderzoek helpt om blessures en klachten te voorkomen. Wanneer je dan toch een blessure hebt, is het van belang dat deze effectief wordt behandeld. Niet het symptoom, maar de oorzaak moet worden aangepakt,. Wanneer je de blessure onder controle hebt, is het raadzaam om zo nu en dan je lichaam volledig te laten controleren. De periode tussen de behandelingen is voor iedereen verschillend. De één voelt zich prettig bij vier keer per jaar een controle, terwijl de ander zich beter voelt bij een kortere of juist een langere tussentijd. Doe jezelf een plezier en laat je lijf met regelmaat door een osteopaat controleren. Dit houdt je lijf gezond en het sporten leuk.
Osteopathie Richard Piersma
Het Want 10
8802 PV Franeker
Tel: 06-24905735
www.osteopathierichardpiersma.nl