Slaapoefentherapie, de weg naar lekker (door)slapen!

 In Nieuws

Zeker een op de vijf Nederlanders heeft slaapproblemen. Ze vallen moeilijk in slaap of worden te vroeg wakker. Bijna de helft van hen ondervindt daardoor problemen in het dagelijks leven, zoals op het werk. Problemen zoals bijvoorbeeld moeite met concentratie waardoor het uitvoeren van werkzaamheden bemoeilijkt wordt. Dit blijkt uit een Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 10% van de ondervraagden meldde veel of heel veel slaapproblemen te hebben. Van de mensen die zeggen slecht te slapen, laat 41% weten dat zij daardoor problemen hebben met hun dagelijkse functioneren, bijvoorbeeld tijdens het werk. ”Zij waren minder geconcentreerd, vergeetachtig of slechter gestemd”.

Er zijn drie verschillende soorten slaapproblemen:
• Inslaapproblemen: als het inslapen langer dan drie kwartier duurt, gedurende een periode van ongeveer een maand
• Doorslaapproblemen: Wanneer u moeiteloos inslaapt, maar meerdere malen op een nacht wakker wordt en pas na drie kwartier of langer weer inslaapt.
• Te vroeg wakker worden: meerdere dagen per week uren voor de wekker wakker worden en maar moeilijk weer in slaap kunnen komen.

Oorzaken van slaapproblemen kunnen zijn:
• Spanningen of zorgen
• Lichamelijke klachten (zoals pijn, benauwdheid of jeuk)
• Verstoord dag- en nachtritme (bijvoorbeeld door ploegendiensten, jetlags of slapen overdag)
• Ongunstige leefstijl (veel koffiedrinken ’s avonds, laat op de avond sporten/vergaderen, telefoongebruik)
• Te hard en te lang bezig blijven en doorwerken vlak voor het slapen gaan.

Een goed bioritme (uw natuurlijke slaap-waakritme) is belangrijk om overdag goed te kunnen functioneren en ’s nachts lekker te kunnen slapen. Het is belangrijk om na te gaan welke onderdelen uw slaapproblemen in stand houden.

De slaapoefentherapeut:
Een slaapstoornis is dus niet alleen een nachtelijk probleem. De invloed van slapen op uw dagelijks functioneren mag u niet uit het oog verliezen. Goed inzicht verkrijgen in de aard en de ernst van de stoornis is noodzakelijk om zelf grip te krijgen op uw slaapprobleem en er verbetering in te kunnen gaan brengen. De slaapoefentherapeut kan u hierbij helpen!

Samen gaat u actief met de slaapoefentherapeut aan de gang. Uw persoonlijke zorgen, verkeerde gewoonten en/of lichamelijke klachten worden in kaart gebracht. Tijdens de intake wordt uw slaap probleem besproken en wordt er gekeken naar aanknopingspunten om verder te gaan met de behandeling. Tijdens de behandeling komt slaap hygiëne, slaaprestrictie, relaxatie en cognitieve gedragstherapie aan bod.

Slaapoefentherapie is zowel voor volwassenen, senioren en voor kinderen.

Vergoeding:
Slaapoefentherapie (onderdeel van Oefentherapie Cesar/ Mensendieck) en hiermee dus de weg naar een kwalitatief betere en prettiger slaap wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Wilt u graag weer lekker slapen? Maak dan een afspraak met Kirsten Muller, Oefentherapeut Cesar, Kinderoefentherapeut en Slaapoefentherapeut bij Gezondheidscentrum Het Want.