Scoliose: Laat het gratis screenen!

 In Nieuws
Het is belangrijk de wervelkolom aandoening scoliose tijdig te ontdekken. Het zal u niet ontgaan zijn dat er in de media op dit moment veel aandacht voor is. Omdat de screening op scoliose in groep 7 van de basisschool is geschrapt sinds een aantal jaar, wordt deze aandoening helaas op steeds latere leeftijd ontdekt.
 
Scoliose is Grieks voor verkromming. Het is een zijwaartse bocht van de wervelkolom (je ruggengraat). De wervelkolom kan kromgroeien, soms naar één kant waardoor er één bocht ontstaat, maar meestal zijn er twee bochten. Daarnaast draaien bij een scoliose de wervels ten opzichte van elkaar (rotatie). De verdraaiing van de wervels veroorzaakt op de rugzijde een bolling waardoor het ene schouderblad meer uitsteekt dan het andere. Die bolling wordt een gibbus genoemd.
 
Vroege ontdekking van scoliose is essentieel om tijdig een behandeling met bijvoorbeeld oefen- en of bracetherapie in te kunnen zetten. Te late ontdekking leidt tot een toenemend aantal ingrijpende operaties en gezondheidsschade voor de meestal nog jonge patiënten.
 
Scoliose bij kinderen en jongeren hoeft geen pijn te geven. Tijdens de groei kan de bocht toenemen. Je kunt dan klachten krijgen zoals pijn in je rug of moeite met ademhalen. Als de bocht tijdens de groei te groot wordt, is de kans groot dat je daar, als je ouder wordt, klachten van gaat krijgen zoals:
•Pijnklachten
•Ademhalingsklachten
•Moeite om langdurig rechtop te lopen.
Spieren moeten dan zo hard werken dat je pijn of vermoeidheid kan krijgen.
 
De impact van een scoliose op het dagelijks leven is moeilijk te omschrijven. Dit is namelijk per jongere erg verschillend. In principe mag je alles, ondanks de scoliose, maar dat wil niet zeggen dat je ook alles kunt. Heel vaak ontdek je zelf of iemand anders dat je een kromme rug en/of ongelijke schouders hebt. Soms zien anderen dat je houding anders is. Je schouders kunnen op ongelijke hoogte zitten. Doordat je groeit, wordt de kromming meestal meer.
 
Wilt u weten hoe het met uw kind is gesteld of hebt u vermoedens in de richting van scoliose? Kom dan langs bij Gezondheidscentrum Het Want. Maak dan telefonisch een afspraak voor:
dinsdag 23 oktober tussen 09.00 en 17.00 uur of
donderdag 25 oktober tussen 08.00 en 17.00 uur of
vrijdag 26 oktober tussen 08.00 en 12.00 uur.
 
Onze kinderoefentherapeute en oefentherapeute Cesar staan voor u klaar. Zij doen een screening, onder ander een aantal specifieke metingen. Aan deze screening zijn voor u geen kosten verbonden. Mocht er sprake zijn van (vermoedens van) scoliose, dan krijgt u van ons een verwijzing mee. Hierin staan onze bevindingen die u met uw huisarts kunt bespreken. Uw huisarts bepaalt of er sprake is van scoliose en bespreekt samen met u een mogelijk voor een vervolgtraject.
 
Bent u verhinderd op een van genoemde dagen, neem dan contact met ons op. Wij bekijken dan samen met u een andere mogelijkheid.
 
www.hetwant.nl
0517-390900