Hup, in de benen! Beweegactiviteit valpreventie voor senioren in Waadhoeke

 In Nieuws

Mensen van alle leeftijden vallen. Maar hoe ouder u wordt, hoe meer risico u loopt. Een valpartij zit in een klein hoekje. Een losse stoeptegel, plotselinge duizeligheid, verlies van spierkracht of zelfs nieuwe schoenen kunnen een val veroorzaken. Gelukkig heeft dit vaak alleen een schaafwond of blauwe plek als resultaat.

In Nederland belandt elke 5 minuten een oudere van 65 jaar of ouder na een val op een afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis. De totale zorgkosten als gevolg van valincidenten bij ouderen bedragen jaarlijks ruim 14 miljoen euro. Daar blijft het niet bij, want veel ouderen ervaren na een val vermindering van hun zelfredzaamheid en kwaliteit van leven.

Om de kans op een val te verkleinen is het erg belangrijk om regelmatig te bewegen en dit te onderhouden. Een verminderde spierkracht, te weinig beweging, een lage bloeddruk, te snel opstaan, ouderdom, problemen met het evenwicht, Parkinson of dementie kunnen allemaal factoren zijn die het vallen veroorzaken.

Cursus Valpreventie
Met als motto ‘Hup, in de Benen!’ stimuleert het Beweegteam van de gemeente Waadhoeke, alle ouderen om in beweging te blijven en valongevallen te vermijden. Het Beweegteam organiseert een cursus valpreventie. Hier leert u:

  • Hoe voorkom ik een val?
  • Hoe kan ik reageren als ik wél een keer uitglijd of misstap?

Omdat Gezondheidscentrum Het Want gespecialiseerd is in zorg voor ouderen en wij al jaren dergelijke cursussen geven zijn wij benaderd. Wij willen zeker meedoen aan dit mooie initiatief van het Beweegteam.

Op de volgende locaties starten wij in samenwerking met het beweegteam een cursus valpreventie:

  • Franeker : Saxenoord en Kening State
  • Tzum : Martenahiem

Wat gaat u doen?
Tijdens de valpreventie training leert u stevig op uw benen te staan. U werkt aan de hand van verschillende beweeglessen aan de balans, vallen, het lopen en de conditie. De oefeningen verbeteren de kracht, de lenigheid en uw balans. De oefeningen kunt u op uw eigen niveau doen.

U oefent in een vaste groep van ongeveer 8 deelnemers.

Wanneer start de cursus en hoe lang duurt deze?
De cursus start tussen 1 april en 30 april 2019. Gedurende 12 weken volgt u iedere week 1 training.

Wat zijn de kosten?
De kosten voor deze cursus bedragen €3,- per keer. Dit is inclusief een kopje koffie/thee drinken met uw groep.

Hoe kunt u zich opgeven?
U belt naar Gezondheidscentrum Het Want, 0517 -390 900, en geeft aan dat u wilt deelnemen aan deze cursus.

Naast de cursus valpreventie biedt Gezondheidscentrum Het Want het gehele jaar door valpreventie trainingen, voor aanmelding of meer informatie kunt u contact met ons opnemen.