Duizeligheid | Hoofdpijn | Tinnitus

 In Nieuws

Duizeligheid
Veel mensen voelen zich wel eens licht in het hoofd of draaierig. Maar in sommige gevallen kan het u behoorlijk beperken in uw dagelijks leven. Wanneer de hele wereld om u heen draait dan kan dit ook nog eens zeer beangstigend zijn. Een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in duizeligheid kan in veel gevallen uw klachten doen verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen. Eén van de meeste voorkomende indicaties voor deze gespecialiseerde fysiotherapie is BPPD.

•BPPD (Benigne Paroxismale Positie duizeligheid)
Vaak wordt duizeligheid veroorzaakt door het evenwichtsorgaan. Deze organen zitten dicht achter het oor in de schedel. Elk evenwichtsorgaan is opgebouwd uit drie kleine holle buisjes gevuld met vloeistof, die elk onder een andere hoek staan. Wanneer het hoofd draait, dan beweegt de vloeistof in de buisjes en zo registreren de hersenen de richting waarin het hoofd draait. In het geval van duizeligheid is er ‘gruis’ aanwezig in één van de bewuste buisjes waardoor het evenwichtsorgaan niet meer goed werkt. Door het hoofd in een specifieke volgorde te draaien en te keren kan de fysiotherapeut het gruis uit het buisje manoeuvreren. Over het algemeen zijn de klachten binnen 4 behandelingen verholpen.

•Vestibulaire revalidatie
Duizeligheidsklachten kunnen in de meeste gevallen sterk verminderd worden door specifieke oefentherapie. Na een uitvoerig onderzoek wordt er gekeken welke oefeningen voor u het meest geschikt zijn.

Hoofdpijn
Een op de twee personen heeft wel eens last van hoofdpijn. Meestal is de hoofdpijn snel over en is er geen reden tot zorg. Maar hoofdpijnklachten die vaker terugkomen of lang duren kunnen van grote invloed zijn op het leven. Is dat bij u het geval? Dan is het verstandig om hulp te zoeken bij een gespecialiseerd fysiotherapeut.

•Behandeling
Afhankelijk van de oorzaak van de hoofdpijn kiest de fysiotherapeut samen met u de beste behandeling voor uw hoofdpijn. Deze behandeling kan de volgende onderdelen bevatten:
•Uitleg over uw soort hoofdpijn
•Oefeningen om uw spierconditie en spiercontrole te verbeteren
•Oefeningen om uw houding te verbeteren
•Mobiliserende technieken/manuele therapie
•Het leren herkennen van uitlokkende of verergerende factoren
•Oefeningen om spierspanning te herkennen en te verminderen

Tinnitus
Tinnitus is een fantoomgeluid zoals ruisen, piepen of fluiten. Dikwijls wordt dit veroorzaakt door langdurige blootstelling aan lawaai, stress, of afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Maar ook een simpele verkoudheid of een ontsteking in de gehoorgang kan een oorzaak zijn. Vaak komen de klachten voor in combinatie met slechthorendheid. In veel gevallen echter, is de oorzaak niet te achterhalen. Wanneer de tinnitus gerelateerd is aan kaak- of nekklachten dan kan een behandeling door een gespecialiseerde fysiotherapeut uitkomst bieden.

Therapeut
Hendrik van der Velde is fysio- en manueeltherapeut bij Fysiotherapie Het Want. De afgelopen tien jaren heeft hij zich toegewijd op het onderzoeken en behandelen van mensen met hoofdpijn, duizeligheid en tinnitus. Jaarlijks volgt hij meerdere bij- en nascholingen op dit gebied om zijn kennis hierin up-to-date te houden. Fysiotherapie Het Want is aangesloten bij Duizeligheidnet en Hoofdpijn Netwerk Noord.

Vergoeding
De behandeling van duizeligheid, hoofdpijn en tinnitus zijn fysiotherapeutische indicaties en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Voor informatie of aanmelding kunt u contact met ons opnemen via: 0517-390900 of via info@hetwant.nl of kijk op expertisecentrumduizeligheid.nl

Stressed Businesswoman — Image by © Royalty-Free/Corbis