Duizeligheid en Hoofdpijn als specialisatie binnen de fysiotherapie!

 In Nieuws

De meeste mensen denken niet aan de fysiotherapeut wanneer ze last hebben van duizeligheid of hoofdpijn. Hier zou echter nog wel eens verandering in kunnen komen. Hendrik van der Velde is als fysio-, manueeltherapeut verbonden aan Gezondheidscentrum Het Want en behandelt sinds enkele jaren in toenemende mate patiënten met duizeligheids- en hoofdpijnklachten. De interesse voor het onderzoeken en behandelen van deze klachten is voor hem na het volgen van verschillende studies niet afgenomen en met enige regelmaat volgt hij dan ook cursussen om zich verder te verdiepen. Sinds drie jaren is Van der Velde dan ook aangesloten bij Duizeligheidnet van het Gelre-ziekenhuis te Apeldoorn en sinds begin dit jaar ook bij Hoofdpijn Netwerk Noord, die nauw samenwerkt met het Martini Ziekenhuis te Groningen.

Duizeligheid

Wanneer mensen aangeven last te hebben van draaiduizeligheid, dan gaat het in de meeste gevallen om korte aanvallen van deze duizelingen. De oorzaak van deze klachten komt meestal vanuit het evenwichtsorgaan. Ieder mens heeft twee evenwichtsorganen die achter het oor in de schedel zitten. Elk evenwichtsorgaan is opgebouwd uit drie kleine holle buisjes gevuld met vloeistof, die elk onder een andere hoek staan. Wanneer het hoofd draait, dan beweegt de vloeistof in de buisjes en zo registreren de hersenen de richting waarin het hoofd is gedraaid. In het geval van duizeligheid is er ‘gruis’ aanwezig in één van de bewuste buisjes waardoor het evenwichtsorgaan niet meer goed werkt. Door het hoofd in een specifieke volgorde te draaien en te keren kan de gespecialiseerde fysiotherapeut het gruis uit het buisje manoeuvreren. Meestal zijn de klachten na 4 behandelingen verholpen.

Ook andere vormen van duizeligheid worden doorgaans effectief behandeld met specifieke manuele verrichtingen en oefentherapie. Veel van de oefeningen lokken juist de duizeligheid uit, maar na een paar keer oefenen leren de hersenen hiermee omgaan en dempen ze het duizelende gevoel. De positieve ervaring doet de angst voor het opwekken van duizeligheid afnemen en zorgt ervoor dat men op den duur vaak zonder duizeligheid verder kunt.

Hoofdpijn
Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht. Vaak denkt men dat de hoofdpijn erbij hoort. Er is echter steeds meer bewijs dat fysiotherapie hier een zinvolle behandeling kan zijn. Fysiotherapeuten en manueeltherapeuten gespecialiseerd in het behandelen van hoofdpijnklachten hebben hun krachten gebundeld binnen het Hoofdpijn Netwerk Noord. Bij Fysiotherapie Het Want kunt u voor deze klachten terecht bij Hendrik van der Velde, fysio-, manueeltherapeut. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn en het is belangrijk om erachter te komen welke soort hoofdpijn je hebt, zodat je weet wat de behandelopties zijn. Met name spanningshoofdpijn, hoofdpijn vanuit de nek en de hoofdpijn die ontstaat na een ongeval waarbij geen letsel aangetoond wordt zijn zeer goed te behandelen. Als lid van Hoofdpijn Netwerk Noord, blijft onze praktijk altijd goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen het onderzoeken en behandelen van hoofdpijnklachten.

Afspraak

Mocht u ook duizeligheids- en/of hoofdpijnklachten hebben en wilt u hier iets aan doen? Neemt u dan contact met ons op via het nummer (0517) 390 900. Wij maken dan een afspraak voor u met Hendrik van der Velde voor een intake. Uiteraard kunt u ons ook bellen voor meer informatie over de behandeling van duizeligheids- en hoofdpijnklachten.

Vergoeding

Het fysiotherapeutisch onderzoeken en behandelen van duizeligheid en hoofdpijn wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie.