Duizeligheid als specialisatie binnen de fysiotherapie.

 In Nieuws

De meeste mensen denken niet aan de fysiotherapeut wanneer ze last hebben van duizeligheid. Hier zou echter nog wel eens verandering in kunnen komen. Hendrik van der Velde is als fysio-, manueeltherapeut verbonden aan Gezondheidscentrum Het Want en behandelt sinds enkele jaren in toenemende mate patiënten met duizeligheidklachten. De interesse voor het onderzoeken en behandelen van deze klachten is voor hem na het volgen van deze studie niet afgenomen en met enige regelmaat volgt hij dan ook cursussen om zich verder in de duizeligheid te verdiepen. Vorig jaar is Fysiotherapie Het Want dan ook lid geworden van Duizeligheidnet. Dit netwerk is een onderdeel van het Kenniscentrum Duizeligheid. In dit netwerk zitten medisch specialisten met expertise op het gebied van duizeligheid en fysio- en oefentherapeuten die scholing hebben gevolgd bij het Kenniscentrum Duizeligheid.

“Duizeligheid kan mensen heel onzeker en bang maken. In sommige gevallen durven mensen hierdoor zelfs hun huis niet meer uit te komen. Wanneer je mensen van deze klachten af kunt helpen is dat geweldig”, vertelt Hendrik, “Wanneer de hele wereld om je heen draait dan is het nauwelijks mogelijk om je staande te houden”. Mensen die hier last van hebben, hebben vaak last van kortdurende aanvallen van draaiduizeligheid. De oorzaak voor deze klachten komt vanuit het evenwichtsorgaan. Ieder mens heeft twee evenwichtsorganen die dicht achter het oor in de schedel zitten. Elk evenwichtsorgaan is opgebouwd uit drie kleine holle buisjes gevuld met vloeistof, die elk onder een andere hoek staan. Wanneer het hoofd draait, dan beweegt de vloeistof in de buisjes en zo registreren de hersenen de richting waarin het hoofd is gedraaid. In het geval van duizeligheid is er ‘gruis’ aanwezig in één van de bewuste buisjes waardoor het evenwichtsorgaan niet meer goed werkt. Door het hoofd in een specifieke volgorde te draaien en te keren kan de fysiotherapeut het gruis uit het buisje manoeuvreren. Over het algemeen zijn de klachten na 4 behandelingen verholpen.

Andere vormen van duizeligheid worden doorgaans met specifieke oefentherapie vormen behandeld. “Veel van de oefeningen lokken de duizeligheid uit, maar na een paar keer oefenen leren de hersenen hiermee omgaan en dempt het duizelende gevoel”, legt Hendrik uit aan zijn patiënten. “Deze positieve ervaring doet je angst voor het opwekken van duizeligheid afnemen en zorgt ervoor dat je op den duur vaak zonder duizeligheid verder kunt”.

Afspraak
Mocht u ook duizeligheidsklachten hebben en wilt u hier iets aan doen? Neemt u dan contact met ons op via het nummer (0517) 390 900. Wij maken dan een afspraak voor u met Hendrik van der Velde voor een intake. Uiteraard kunt u ons ook bellen voor meer informatie over behandeling van duizeligheidsklachten.

Vergoeding
De behandeling van duizeligheid is een fysiotherapeutisch indicatie en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.