De succesvolle cursus Valpreventie Voorkom Vallen start weer!

 In Nieuws

Cursus Voorkom Vallen leert om gemakkelijker op de fiets of in de auto achter om te kijken, beter te lopen op oneffen grond en met meer zelfvertrouwen de deur uit te durven! Gezondheidscentrum Het Want start vrijdag 5 oktober 2018 alweer met de 14e succesvolle cursus valpreventie Voorkom Vallen. Aan het woord Silvia Punt, fysiotherapeut en geschoold in valpreventie. Zij geeft al jaren de cursus met veel enthousiasme en geeft antwoord op de volgende vragen:

Voor wie is de cursus Voorkom Vallen?
Eigenlijk voor iedereen die voelt dat de balans wat minder wordt, 40+, 50+ of ouder, leeftijd maakt niet uit. Als je bijvoorbeeld merkt, ik zit op de fiets of in de auto en ik kijk niet meer zo gemakkelijk achterom, betekent het al dat je wat stijver wordt. Bij het ouder worden vermindert de structuur in je lichaam en vooral het draaien van de wervelkolom als eerste dus ook bij het achterom kijken. Je kan niet goed meer achterom kijken dus draai je je hele lichaam. Door het stijver worden ga je anders lopen en (op)staan en gaat alles langzaam aan minder. Maar het lichaam past zich automatisch aan dus je hebt het eerst niet eens in de gaten dat je balans minder wordt.

Wat bereik je met de cursus Voorkom Vallen?
Het is een training die je leert om je lichaam optimaal te gebruiken. Omdat het lichaam zich automatisch aanpast schuilt het gevaar erin dat je dingen gaat vermijden, niet meer durft en je verlies van lichaamsfuncties krijgt. Tijdens de cursus leer je vooral wat je wel en niet moet doen. Je krijgt inzicht in je lijf in wat je wel en niet kunt en vooral hoe je dit kunt verbeteren door middel van oefeningen. Hierdoor merk je vooruitgang, gaat je angst weg en wordt je zelfvertrouwen vergroot.

Kun je hiermee een rollator uitstellen of voorkomen? En wat doen jullie tijdens de les Voorkom Vallen?
Jazeker, juist voor mensen die denken ik struikel wel eens of ik moet vreselijk opletten op oneffen grond waardoor ik niet meer zelfstandig durf te lopen en die denken een rollator nodig te hebben om die reden, biedt deze cursus een verbetering in het lopen.

Iedereen krijgt voorafgaand aan de start van de cursus een individuele intake en wordt getest. Na afloop van de cursus, dus na 3 maanden, wordt men weer getest om de vooruitgang te meten. Elke deelnemers boekt enorme vooruitgang! We geven uitleg, voor een stuk bewustwording, beantwoorden vragen en doen oefeningen in een grote zaal. We werken aan spierkrachtversterking, lenigheid, conditie, uithoudingsvermogen en evenwicht. Dit middels (grond)oefeningen, loopoefeningen en circuittraining. We leren ook van elkaar door naar elkaars looppatroon te kijken. Na afloop drinken we als groep altijd een bakje koffie/thee waardoor het voor veel mensen echt een uurtje in de week is om naar uit te kijken.

Voor mensen die na de cursus van 3 maanden verder willen blijven bewegen, bieden we binnen Het Want diverse vervolgmogelijkheden maar ook Voorkom Vallen is na de cursus van 3 maanden te vervolgen.

Start Cursus Voorkom Vallen (3 maanden):
Vrijdag 5 oktober 2018 van 10.30-11.30 uur
(start: jaarlijks 1e vrijdag van februari en oktober)

Voor info en opgave:
Gezondheidscentrum Het Want
0517-390900
info@hetwant.nl / www.hetwant.nl