Balance Awareness Week (aandacht voor duizeligheid, evenwicht en valgevaar)

 In Nieuws
Deze week in de Van Wad Tot Stad:
 
Balance Awareness Week
(aandacht voor duizeligheid, evenwicht en valgevaar)
 
Een losse stoeptegel, duizeligheid, verlies van evenwicht of zelfs nieuwe schoenen kunnen een val veroorzaken. Met name ouderen ervaren na een val vermindering van hun zelfredzaamheid en kwaliteit van leven. Gezondheidscentrum Het Want vraagt tijdens de internationale Balance Awareness Week van 19 t/m 25 september 2021 aandacht voor de behandelmogelijkheden van duizeligheid, evenwichtsaandoeningen en valgevaar.
 
Valpreventie
In Balans is een beweegprogramma gericht op het voorkomen van valincidenten bij ouderen door middel van bewustwording van risicofactoren en verbetering van balans, mobiliteit, kracht en toename van zelfvertrouwen, afname valangst en ontspanning. De therapeuten van Gezondheidscentrum Het Want zijn hiervoor speciaal getraind. Tijdens de cursus In Balans leer je stevig op je benen te staan. Je werkt aan de hand van verschillende beweeglessen aan de balans, vallen, het lopen en de conditie. De oefeningen verbeteren de kracht, de lenigheid en balans. De oefeningen kun je op je eigen niveau doen.
 
Duizeligheid
Klachten zoals duizeligheid en evenwichtsproblemen worden veelal veroorzaakt door aandoeningen in het vestibulair systeem. We hebben het hier niet alleen over het evenwichtsorgaan, maar over het uiterst verfijnde samenspel tussen het evenwichtsorgaan, de ogen en de informatie die onze spieren aan onze hersenen doorgeven over onze lichaamspositie en spierspanning. Een aantal duizeligheidsklachten kunnen behandeld worden door het hoofd van de patiënt in een specifieke volgorde te kantelen en te draaien. In andere gevallen zullen specifieke oefeningen de klachten doen verdwijnen of verminderen. Onze in duizeligheid gespecialiseerde fysiotherapeut zoekt samen met je naar de oorzaak en behandelmogelijkheden van uw duizeligheid.
 
Duizeligheid bij hyperventilatie
Ademhalings- en ontspanningstherapie is een effectieve methode om duizeligheidsklachten bij hyperventilatie te behandelen. Het leert je hoe je zelf spanning of stress kunt reguleren. Ademhalingstherapie normaliseert koolstofdioxide- en zuurstofspiegels in je bloed waardoor de symptomen verdwijnen en ontspanningstherapie vermindert de mate van ervaren stress in je leven waardoor je lichamelijke en mentale belastbaarheid toeneemt.
 
Nordic Walking
Tijdens deze Finse wandelvariant, word je ondersteund door Nordic Walking stokken of ‘poles’. Het geeft een effectieve wandeltraining, terwijl het gebruik van de stokken je spieren, gewrichten, rug en knieën ontlasten. Bij een juiste techniek zal je merken dat je minder snel vermoeid raakt dan tijdens een standaard wandeling. Nordic Walking is zeer geschikt om mensen met balansproblemen en valangst weer in beweging te krijgen waardoor het valrisico afneemt. Ook zeer geschikt voor mensen met Parkinson.
 
Dans met Parkinson
Dans op Recept is er voor iedereen die door middel van lichamelijke beweging wil ontspannen, samen met gelijkgestemden. Danservaring is dus niet nodig! De professionele dansdocent van Dans op Recept biedt wekelijks danslessen speciaal voor mensen met parkinson, niet-aangeboren hersenletsel of chronische pijn aan bij Gezondheidscentrum Het Want. Dansen ontspant, verbindt en laat zien wat je lichaam allemaal kan. Tijdens de danslessen wordt er gewerkt aan lenigheid, coördinatie, balans, muzikaliteit, krachttraining, conditie, ontspanning en creativiteit.
 
Gezondheidscentrum Het Want is gespecialiseerd in zorg voor ouderen en werkt al jaren met succesvolle (beweeg)programma`s.
 
Voor informatie of aanmelding kun je contact opnemen met:
 
Gezondheidscentrum Het Want
0517-390900
info@hetwant.nl
www.hetwant.nl