Multidisciplinaire behandeling van hoofdpijn bij kinderen

 In Nieuws
Deze week in de Van Wad Tot Stad: Multidisciplinaire behandeling van hoofdpijn bij kinderen
Bij het Expertisecentrum Duizeligheid onderzoeken en behandelen wij patiënten met duizeligheid, tinnitus, hoofdpijn, kaakklachten en een verhoogd valgevaar. In de afgelopen jaren hebben we veel mensen met succes mogen helpen in het bestrijden van deze klachten. En dan niet alleen inwoners van de Gemeente Waadhoeke, maar vanuit heel Friesland (en van buiten Friesland) komen mensen naar het Expertisecentrum Duizeligheid in Franeker. We zijn dan ook heel trots op ons multidisciplinair behandelcentrum, waar we vooral via efficiënte korte lijntjes werken. De patiënt met zijn/haar klachten staat bij ons centraal. Het is dan ook met enthousiasme dat we een nieuw zorgproduct kunnen presenteren waar we hard aan hebben gewerkt: de multidisciplinaire behandeling van hoofdpijn bij kinderen. Spanningshoofdpijn en migraine komen na gaatjes in het gebit het meest voor, bij zowel kinderen als volwassenen. Hoofdpijn zorgt bij kinderen vaak voor verminderde prestaties op school en zelfs voor schoolverzuim. Het beperkt kinderen ook dikwijls in hun andere activiteiten en sociale interactie, zoals sporten en omgang met familie, vrienden of vriendinnen.
Hoe we te werk gaan
Tijdens de intake wordt de hoofdpijnklacht en de invloed hiervan op het dagelijks leven in kaart gebracht. Hierbij wordt aandacht besteed aan de lichamelijke factoren, de psychische factoren, de invloed van hoofdpijn op het gedrag en de sociale context. Factoren zoals stress, sociaal isolement, slaapgewoontes, voeding, nekklachten, kaakklachten en algehele fitheid kunnen een sterke invloed hebben op de intensiteit van de hoofdpijn bij kinderen. Wanneer nodig wordt dan ook aanvullend onderzoek gedaan door collega’s die verder gespecialiseerd zijn in de factoren die naar voren komen tijdens het onderzoek. Na de intake bespreken we samen met het kind en de ouders/verzorgers welke extra disciplines ingeschakeld moeten worden. Ons team bestaat uit een kinderfysiotherapeute, ademhalings- en ontspanningstherapeute, slaapfysiotherapeute, leefstijladviseuse, psycholoog, logopediste, diëtiste, sportinstructeur en een manueeltherapeut die zich heeft gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van hoofdpijn (bij kinderen).
Behandeling
De behandeling zal o.a. bestaan uit beweeg- en leefstijladviezen. Een gezonde leefstijl en voldoende beweging en ontspanning zijn essentieel voor de management van de meeste vormen van hoofdpijn bij kinderen. In de meeste gevallen zal de behandeling door de kinderfysiotherapeute of manueeltherapeut uitgevoerd worden. Wanneer er problemen worden gevonden met het bewegen van de nek of kaak, passend bij de aanwezige hoofdpijn, dan zal de manueeltherapeut dat gedeelte van de behandeling voor zijn rekening nemen en met behulp van o.a. mobilisaties, oefeningen en/of massages de kaak of nek beter laten bewegen. We zien bij kinderen met hoofdpijn vaak spanningsproblemen waar we ademhalings-, en ontspanningstherapie inzetten. Bij grotere psychologische klachten laten we onze psycholoog meekijken. In slechts een beperkt aantal gevallen zal er aanvullend onderzoek nodig zijn van een medisch specialist zoals een neuroloog. In deze gevallen zorgen wij voor een verslag van het onderzoek en bevindingen.
Contact
Mocht u naar aanleiding van bovenstaande vragen hebben of een afspraak met ons willen maken, dan kunt u contact met ons opnemen via onderstaande gegevens.
Expertisecentrum Duizeligheid – Gezondheidscentrum Het Want
Het Want 12
8802 PV Franeker
Tel: 0517-390900