Workshops

Gezondheidscentrum Het Want biedt verschillende workshops aan. De workshops worden op verschillende data gedurende het jaar gegeven. Deze data communiceren wij ruim te voren zodat u op tijd op de hoogte bent. Bij interesse kunt u altijd met ons contact opnemen. Workshops zijn ook op verzoek mogelijk.

Gezonde leefstijl

U krijgt tijdens de workshop gezonde leefstijl inzicht en u leert vaardigheden om anders om te gaan met moeilijke situaties of terugvalmomenten die uw leefstijlverandering in de weg staan. Dit kan van alles zijn! Door de workshop gezonde leefstijl wordt de kans om uw persoonlijk doel te behalen vergroot. Tevens maken we een haalbaar (beweeg)plan.

Leefstijl coaching

Individuele leefstijladvies gesprekken kan ook bij ons gevolgd worden. Hierbij wordt er gewerkt met minidoelen die helpen om in kleine haalbare stapjes uiteindelijk uw persoonlijk hoofddoel te bereiken. Er wordt een (beweeg)plan opgezet dat past in uw dagelijks leefpatroon en aansluit bij wat u leuk vindt.

Supermarktrondleiding

Onze diëtiste organiseert supermarktrondleidingen. In groepen van maximaal 10 personen gaat u met een kritische blik langs de schappen in de supermarkt. Hier leert u onder andere wat de betekenis is van de informatie op de etiketten van de diverse producten. Dit is een leuke, leerzame en vooral verrassende activiteit voor iedereen!

Leefstijl

Trainingen

Bij Gezondheidscentrum Het Want kun je verschillende trainingen volgen. Deze trainingen worden gegeven wanneer er genoeg aanmeldingen zijn. Wanneer er genoeg deelnemers zijn om een groep te starten dan zullen wij dit tijdig communiceren. Bij interesse kunt u altijd met ons contact opnemen. Trajecten op maat kunt u ook bij ons inkopen, wij gaan dan graag met u om tafel om een passend programma te maken.

Beweegprogramma

Tijdens het beweegprogramma wordt u begeleid naar een gezonde(re) leefstijl onder begeleiding van de fysiotherapeut en leefstijlcoach. Er is aandacht voor de belemmeringen die u daarbij ervaart en we helpen u bij het vinden van uw eigen oplossingen. Die zijn namelijk altijd het beste. Daarbij werken we aan plezier in bewegen door haalbare doelen te stellen. Ons motto: Elke vooruitgang, hoe klein ook, is een succes. Zo gaat u stap voor stap op weg naar een gezondere leefstijl. Het beweegprogramma duurt in totaal 3-6 maanden.

Het beweegprogramma is bedoeld voor mensen met de hieronder genoemde aandoeningen:
Overgewicht (BMI>30)
Diabetes Mellitus type 2

Om het beweegprogramma te volgen heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Core stability

Het begrip “Core” is een verzamelnaam voor het buik, rug en bekkengebied. De Core Stability training richt zich op de spieren van de Core Onze Core is van groot belang bij alle bewegingen. Elke beweging die je maakt, bijvoorbeeld een bal aan slaan bij tennis, begint vanuit je Core. Wanneer de Core geen stabiele basis vormt voor deze beweging, kun je de beweging niet goed uitvoeren en loop je het risico op het ontwikkelen van blessures. Dit geldt ook voor alledaagse situaties of bij arbeidssituaties met bijvoorbeeld buk, til en duw werk.

De training helpt bij het herstel na het ontstaan van klachten en blessures. Daarnaast kan de training ook worden gevolgd om blessures te voorkomen. De training is toepasbaar in verschillende situaties:
– Mensen met chronische lage rugklachten.
– Mensen met sportblessures (of juist blessures voorkomen!).
– Mensen met verkeerde houding (klachtenpreventie).

CVA

Na een CVA bieden wij revalidatie en CVA neurotraining. Dit is een circuittraining na een hersenbloeding om de loopvaardigheid te verbeteren. U heeft een verwijzing van de huisarts nodig. Vergoeding via uw zorgverzekering.

Looptrainingen

Looptraining is een training om te leren herkennen hoe u loopt en hoe u dit op de beste manier zou kunnen doen. Soms is een kleine aanpassing in de manier waarop u loopt al voldoende om te voelen dat u zich beter beweegt. Beter in de zin van minder of geen pijn, niet struikelen. U zult zich tijdens het lopen een stuk zekerder voelen. Een groep bestaat uit ongeveer zes personen waardoor u optimaal de aandacht krijgt.

Movability

Tijdens Movability wordt u door een team van professionals begeleid naar een gezondere leefstijl. De focus ligt hierbij op meer bewegen, gezondere voeding en sociaal-maatschappelijke participatie. Er is aandacht voor de belemmeringen die u daarbij ervaart en we helpen u bij het vinden van uw eigen oplossingen. Die zijn namelijk altijd het beste. We werken o.a. aan plezier in bewegen, vergroten van het zelfvertrouwen en het stellen van haalbare doelen. Zo gaat u stap voor stap op weg naar een gezondere leefstijl en het behalen van uw persoonlijke doel(en).

Aanmelding gaat via een verwijzer (Gebiedsteam, Dienst SoZaWe, NW Fryslân, Pastiel of Mind-up).

Rots en water

Rots en water is een psycho fysiek programma voor jongens en meisjes van ongeveer 8 jaar. Tijdens de trainingen leer je om meer voor jezelf op te komen, zichtbaarder te worden, assertiever te zijn en grenzen te leren stellen. Als je steviger wilt staan, beter oogcontact wilt leren maken, leren om hulp te vragen en te geven, je in te leven en rekening te houden met gevoelens van anderen dan is rots en water een geschikt programma.

De trainingen worden uitgevoerd in kleine groepjes en wordt er gewerkt aan de lichaamshouding en communicatie. Het is ook mogelijk om de training individueel te volgen. Op basis van de hulpvraag wordt het programma van iedere deelnemer persoonlijk vastgesteld. De ouders worden ook betrokken bij het programma.

Valpreventie / Voorkom Vallen

Om de kans op een val te verkleinen is het erg belangrijk om regelmatig te bewegen en dit te onderhouden. Een verminderde spierkracht, te weinig beweging, een lage bloeddruk, te snel opstaan, ouderdom, problemen met het evenwicht, Parkinson of dementie kunnen allemaal factoren zijn die het vallen veroorzaken. Tijdens de valpreventie training leert u stevig op uw benen te staan.

Er wordt aan de hand van verschillende beweeglessen gewerkt aan de balans, het lopen en de conditie. Valpreventie kan wekelijkse als sportles op contributiebasis gevolgd worden. Of u kunt de cursus Voorkom Vallen onder leiding van de fysiotherapeut volgen.

Trainingen

Bij interesse, vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan graag contact met u op.

Een sterk begin aan uw

gezondheid start hier.